KAKO PREVAZICI KRIZU 2016-09-14T00:43:04+00:00
asked 4 years ago

Postovani,

Imam problem sa ucenjem.To traje vec godinu i po dana.Jednostavno ne mogu,postoji neki problem u glavi neka blokada. Svaki dan pocinje sa planom da ucim ali po ceo dan gledam tv i nista ne mogu da ucim. Kada pocnem nesto da ucim jednostavno sam nestrpljiv hocu celu knjigu da naucim za dan. Javljaju mi se i negativne misli pti ucenju tipa dzabe ovo ucis ne mogzes da polozis ovaj ispit. Ne mogu da spremim celu materiju za ispit i prosto i ne izadjem na isti.Svako jutro se budim bez volje da bilo sta radim samo lezim gledam tv i to je to i tako mi prolaze dani. Imam i problem sa samopouzdanjem kao sto sam naveo sam sebi kazem nemoj da izlaziti na ispit ne moze to tako da polozi. Da li mozete da mi date neki savet kako da prebrodim ovu krizu??

Unapred zahvalan

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 4 years ago

Poštovani,

Učenje se uči, to je zaključak kognitivnih psihologa tokom decenija istraživanja na temama učenja ili pamćenja.

Veliki broj nas se lako distraktuje od naših obaveza, obzirom da živimo u brzom svetu lakih zadovoljstava (poput tv-a, interneta, stalnih notifikacija, smart telefona, pa čak i knjiga). Na primer, gledanje televizora, može nam dati osećaj da smo učinili nešto korisno (odgledali dokumentarac), iako zapravo to znanje verovatno nigde nećemo upotrebiti, ali kognitivnu energiju utrošenu na to, ne možemo povratiti. Sve što činimo oko nas, a da zahteva naše mišljenje, troši nam ograničene dnevne kapacitete kognitivne memorije, što nas umori, kao i bilo koji drugi fizički trening.

Stoga stvar je najčešće ogranizacije i razumevanja da je motivacija kratkotrajne prirode, kao i to da zavisi jedino od dokaza našeg prethodnog uspeha. Stoga je samopouzdanje, često povezano sa motivacijom, a ovo pak sa našim uradjenim (ili ne uradjenim) obavezama. Pod ogranizacijom podrazumevam to da shvatite, da cela knjiga nije nešto što se može preći za dan i da je za jedan ispit potrebno vremena. Meni je na primer za jedan ispit potrebno da počenem da učim barem dve do tri nedelje unapred. Zato razmislite da podelite knjigu, svakoga dana po 20 strana. Ili možda još bolje, odredite sebi svakog dana vaše vreme za učenje; to može biti jutro, kada smo najodmorniji, ali kod nekoga uspeva noć mnogo bolje. Možete da odredite da svakog dana imate barem dva sata efektnog rada sa fokusom, u kojem nećete gledati televizor, biti na internetu ili telefonu.

Možete pronaći razne aplikacije koje vam blokiraju rad interneta u odredjenom periodu ili mere vreme učenja. Na primer u dva sata rada možete imati prvih 45min rada, pa 10min odmora za kratko istezanje, jogu, osveženje, pa potom novih 45min rada.

Razni se tekostovi mogu pronaći na internetu koji se bave ovim temama. Kolega Nikola je skoro napisao odgovor koji se bavi sličnom temom, pre nekoliko dana, a tiče se njegove ogranizacije na fakultetu, te možete pogledati par postova unazad kako biste pronašli isti.

Srdačno i srećno,
Ognjen Vukotić

)