Fakultet 2018-09-22T20:14:09+00:00
admin Staff asked 1 year ago

Zdravo! Pitanje koje ću vam postaviti će biti malo lično, pošto ne poznajem nikog ko studira ili je završio psihologiju, sem mog školskog psihologa, želela bih da vas pitam šta mislite o studiranju psihologije danas? Konkretno me zanima Filozofski fakultet u Beogradu. Koja je mogućnost zaposlenja nakon pomenutog fakulteta? Ukoliko ste upoznati sa programom studiranja na ovom faksu, zanima me i koliko je teško završiti ga? Jako se plašim da neću uspeti da savladam sve, i pre svega upadnem uopšte. Što se tiče mog proseka iz srednje škole vučem skoro maksimalnih 40. Da li ste se vi ikada pokajali što radite bas taj posao? Nisam ni sigurna šta sve želim da pitam, ukoliko vam nešto specifično padne na pamet, napišite bez obzira što nisam pitala. 🙂

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 1 year ago

Zdravo!
Studiranje psihologije i bavljenje psihologijom je lepo, ali ima i svoju drugu stranu. Psihologija je nauka koja nas uči najpre o nama samima, i ima dovoljno zanimljivih stvari za svakog. Sami studijski programi se razlikuju (ja sam završio psihologiju na Filozofskom fakultetu u Nišu gde imamo 4 godine opšte psihologije, pa se tek na masteru opredeljujemo da li ćemo biti kliničkog, organizacionog, socijalnog ili razvojnog usmerenja).
Psihologija je zanimljiva, korisna i lepa, ali i nedovoljno priznata i prepoznata u Srbiji. Potrebe za njom nisu dovoljno osvešćene, zauzima sporedno mesto u brojnim institucijama gde bi zapravo trebalo da ima centralnu poziciju.
To posebno važi za držanve institucije, gde potreba za njom postoji, ali se na nivou potrebe i ostaje.
Uzmite u obzir da sada pored državnih imamo i privatne fakutlete psihologije, tako da se broj psihologa značajno povećao.
Dosta se teško upisuje, i ukoliko želite da pokušate morate jako dobro da spremite prijemni ispit.

Iz ličnog iskustva mogu da vam kažem da vam fakultet neće dati sve što vam je potrebno po pitanju znanja iz psihologije. Mnogo će zavisiti od toga koliko se interesujete i angažujete vezano za teme koje vas interesuju. Što se zaposlenja tiče, ako očekujete siguran posao, razmislite još jednom.
Ja sam se potpuno pronašao u psihologiji i psihoterapiji. Mislim da je ovo jedan od najlepših i najizazovnijih poslova koji postoje. Nisam se pokajao. Da mogu ponovo da biram upisao bih isto.

[url=http://psiho.slavisa.us/saradnici/101–kategorija-saradnicic/313-darko-hristov-psiholog-ni.html]Darko Hristov[/url]

)