Devojka 2013-01-23T16:08:48+00:00
asked 7 years ago

Treba mi pomoć,
Pre godinu i po dana sam upoznao jednu vrlo lepu i pametnu devojku i od tada smo u vezi, medjutim eto nevolje…Ona je jedna vrlo ljubomorna i opsesivna osoba, te su svajde koje su me nervirale bile svakodnevne na početku naše veze. Ja ipak nisam hteo da raskidamo jer sam smatrao da može da se promeni da će nam biti bolje, što se vremenom pokazalo i tačno. Njena ljubomora je iskorenjena, ali mislim da je kasno…iako nam je sada lepo, ja sam sada taj koji ima osecaj da nam nije lepo. Postoje dani kada se vrlo lepo druzimo i super nam je, postoje dani kada me toliko nervira bez razloga. Jednostavno više ne osećam tu ljubav i zaljubljenost. Nakon spavanja imam osećaj da mrzim sebe, a i nju, a nemam nešto što je potrebno da je ostavim…ne znam uopšte o čemu se radi sa mnom…popričao sam sa jednom drugaricom koja mi je rekla da ima identičan problem sa nekim dečkom…imam 20 godina i godinu dana veze nije malo u mojim godinama kada treba da se uživa u životu i društvu, da li gubim vreme uzaludno trudeći se da dostignem neku umišljenu savršenu vezu ?

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 7 years ago

Poštovani,

Kao što si i sam uvideo, idelane veze nema. Čak i one veze koje siprva izgledaju idelano s vremenom edvoluirjau u nešto drugo. Sada se verovatno suočavaš se realnošću jedne relativno duže veze. Stanje zaljubljenosti ne treje zauvek. Umesto zaljubljenosti s vremenom pojavljuje se ljubav, manje spektakularno ali trajnije osećanje…

Kada je ljubav u pitanju ponekad i nismo sasvim svesni da volimo. Tek s vremenom ili usled rastanka uvidimo da nam je druga osoba značila više nego što smo znali. Zapistanost nad prirodom svojih osećanja normalna je pojava dok veza evoluira. Važno je da sebi damo protora i vremena da shvatimo da li smo se vezali ili baš i ne, tj. da li bi radije ostali u vezi ili ponovo bili sami…

U psihologiji zabeležen je feonomen zavisnosti od stanja zaljubljenosti. Neki ljudi ostaju sa partnerom samo dok zaljubljenost traje, a čim ona počne da jenjava traže novog. Na drugom polu neki se uopšte ne zaljubljuju niti se vazuju jer tako ostaju bezbedni. Cena koju za ovo plaćaju je dublje osećanje praznine i usamljenosti.

Na tvoje pitanje da li gubiš vreme ostajući u ovoj vezi ili tražeći drugi, jedino si ti pozvan da odgovoriš. Odgovor je u preispitivanju svojih osećanja i davanju sebi prilike da se isprobaju razni modusi. Kako je sebe teško dugo obmanivati, s vremenom postaje nam jasno da li zapravo nešto želimo ili ne.

S poštovanjem, Nikola

)