Dete stalno place 2012-11-29T22:35:35+00:00
asked 8 years ago

Imam cerkicu od 3,5 godine i stalno place. Razvela sam se kad je imala nepune 2 godine, ubrzo sam pocela da zivim sa nekim i imamo malu bebu. Cerkica ide kod oca i ostaje tamo po 3-4 nedelje jer ne zivimo blizu i vidja ga na 3-4 meseca. Placljiva je od rodjenja ali sada je to sve ucestalije. Inace zivimo u Nemackoj a njen otac je Grk tako da ona sva tri jezika pomalo prica, doduse srpski najbolje ali ne razume sve sto je verovatno dodatno opterecuje.
Kad god joj se nesto kaze da ne treba tako ili ne moze to da uradi, ona place. Ja joj koliko toliko udovoljavam dok je moj sadasnji muz pokusao da kad pocne bez razloga da place, posalje je u njenu sobu gde zajedno idemo i kad prestane da place onda dodjemo u dnevnu sobu. Medjutim, rezultat toga je da ona nece vise sa njim da se seta, pokusava i da se svadja snjim i prica kako ga ne voli itd. Prestali smo sa tim ali neznamo sta da radimo. Juce se je igrala sa njim, pisali su slova, a onda je rekla ajde napisi auto(mislila je da nacrta), i on je napisao rec “AUTO” i ona je pocela da place i plakala je pola sata iako je on posle hteo da nacrta, ali nju vise to nije interesovalo. Imate li neki savet, sta da radim,? Pozdrav!

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 8 years ago

Poštovana,

Život nas nažalost često baca na razne strane a stvari ne idu onako kako smo planirali. Primorni smo da se u hodu prilagođavamo i guramo napred…

Vi ste u kratkom vremenskom periodu, od samo nekoliko godina prošli korz niz veoma burnih događaja. Rođenje jednog deteta, kriza braka, razvod, nova veza, brak, trudnoća, rođenje još jednog deteta… Iako nisu svens šta se događa, deca nepogrešivo osećaju ono korz šta roditelji prolaze. Vaše starije dete verovatno oseća ovu blisku istoriju čitavog niza snažnih potresa kao bazičnu nestabilnost i nesigurnost, otud je tokom čitavog tog perioda plačna i nervozna, a sada joj verovatno nedostaje i pažnja jer ste zauzeti oko bebe.

S druge strane primorana je da se prilagodi na dva potpuno odvojena sistema. Ovo joj verovatno takođe stvara teškoću da se veže i stabilizuje, da oseti sigurnost, stabilnost, potpuno izvesnost i bezuslovno pripadanje.

Da bi vaša ćerkica osetila više stabilnosti pokušajte da neko vreme, makar pola sata denvno, svaki dan, odvojite samo za nju. Radite s njom bilo šta, igrajte se, ali neka vas niko ne prekida. Budite tu samo za nju, o bebi za to vreme nek brine neko drugi. Pokušajte da se zaista udubite u odnos sa njom tokom tog vremena, kako bi ona osetila da ste zaista zainteresovani i prisutni. Pevajte, slažite kocke, pričajte priče, pričajte sa njom, radite šta god ona voli i želi, ugodite joj. Izričito joj recite svaki put da je to vreme samo za vas dve. Samo vas dve, jedna za drugu!

Koliko god da je to teško organizovati, pokušajte da nađete takav trenutak i za sebe, jer vaša deca će se u velikoj meri osećato onoliko dobro koliko se Vi osećate dobro.

Nemojte joj braniti da plače. Neka plače slobodno. Kada plače ona traži da budete tu za nju. Kada to nije moguće ima pravo da bude tužna.

Deca obično rade ono što ne smeju kada im nismo organizvali dovoljno prostora i načina za ono što smeju i žele. Možda bi pomogle spolnje aktivnosti. Balet za decu, gimnastika…

Blaga kazna kao što je dolazak iz dnevne sobe zvuči razumno, ako ste Vi sa njom da ja zagrlite dok se ne smiri, jer se neke granica moraju uvoditi. Nije strašno ako se ljuti na supruga. Ima pravo da se ljti. Decu to brzo prođe, a granice takođe čine da se osećaju stabilno. On posle nek pokuša da joj zaista posveti deo svog vremena, onako kako ona hoće, igre golicanje, crtanje, pevanje, nek joj bude zabavno. Možete pokušati i drugim strategijama, kao što je odvlačenje pažnje na drugu stranu. Npr. ozbiljno odglumite začuđenost jer znate da dolazi lik iz omiljenog crtaća. Onda ga s njom zovite i tražite svuda po kući. Otvarajte ormare i fioke da vidte gde se sakrio. Na kraju joj kaožte s uzvikom:”Znam šta će mo!”, pa je pozovite da uzmete papir i da ga nacrtate. Isecite crtež makazama pa ga sakrivajte a ona neg ga traži: igra “toplo-hladno”. Proslavite svaki put kad ga nađe oduševljenjem!

Ona će verovatno trašiti mnogo zagrljaja i telesnog kontakta. Nastojte da joj to, i vi i vaš suprug pružite kolko god možete. Nedostatak bazične stabilnosti konpenzovaće vezanoću za vas. Pomozite joj u tome na neke od opisanih načina.

Srdačno, Nikola

)