Depresivna? 2018-02-19T20:28:02+00:00
asked 2 years ago

Sta znaci biti srecan? Kako biti srecan? Kako da znam sta je ono sto me cini srecnom i kako svoj zivot da ucinim boljim i lepsim? Mlada sam, a tuzna i nesugurna, usamljena, dosadna, nostalgicna, hladna… Moj zivot nema smisla, dosadan je i tmuran, naporan, nezanimljiv, a ja nesposobna da to promenim. Imam porodicu, i nikakve odnose sa clanovima iste, imam prijatelje koji su mi previse “teski” pa uglavnom izbegavam svaku bliskost. Treniram, ali na silu, nema tu nikakvog zadovoljstva, vec mi trening predstavlja nekakvo moranje, skola je samo jos gora stvar, odlazak tamo me jos vise unistava psihicki. Ni u cemu ne uzivam, ni u druzenju, hrani, seriji, filmu, spavanju, citanju. Sve mi je tesko, ni u cemu se ne pronalazim i to me boli. Gde god odem jedva cekam da se vratim kuci, legnem i budem sama. Zasto? Sta se desilo sa mnom? Zbog cega mi se to desava? Nisam imala nikakvih problema, nikakva traumaticna iskustva. Samopouzdanje mi je nula, ne volim sebe, a ne obracam ni na druge toliku paznju, doduse. Ako imate neki savet, hvala Vam unapred, ocajna sam. Pozdrav

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 2 years ago

Zdravo,

Čini mi se da bi od velikog značaja bila informacija o tome koliko imaš godina, mada po spominjanu škole, čini mi se da si možda u nekom adolescentskom periodu, kada jedna ovako intenzivna promena nije retkost.

Sastavni deo adolescencije je izgrađivanje identiteta, te je praznina i nemogućnost povezivanja neretko momemenat kada možemo potražiti autentične puteve za sebe i za ono što nas ispunjava. Takođe, to je i onaj period kada napokon upoznajemo i svoje druge strane, kada možemo doći u kontakt sa bolom, tugom i prazninom, koji mogu svoj uzrok imati u raznim našim iskustvima.

Pogledaj u to kako je bilo ranije i koje sve promene kod sebe primećuješ? Možda možeš da razmisliš o tome šta je to dobro što ti donosi ovo iskustvo samoće i povlačenja, koje je svakako jedan sasatavni deo našeg života i koji nam može doneti mnogo upoznavanja sopstvenih procesa.

Takođe, pogledaj u to šta za tebe znači to što se ne povezuješ ni sa čim i što ni u čemu ne uživaš? Kako te to plaši i rastužuje? Šta ti je zapravo potrebno od sebe, a šta od okoline?

Srdačno,
Ognjen Vukotić

)