Depresija 2017-10-27T11:05:00+00:00
asked 2 years ago

Imam 30 godina, dva deteta. Vec nedelju dana se osecam depresivno, nemam volju za nista imam osecaj kao da mi se ceo svet srušio. Ujutru mi je najteže kad ustanem. Zamolila bih za neki savet.

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 2 years ago

Poštovana,

Možda bi za početak trebalo da vidite koji su mogući uzročnici depresije kod Vas. Detaljno postavljajte sebi pitanja kao na primer – Šta je usledilo pre moje promene raspoloženja? Kako osećam ovu promenu? Kako se ona razlikuje od mog uobičajenog ponašanja i raspoloženja? Da li mi je nešto potrebno od sebe i drugih, što u ovom periodu ne dobijam?

Takođe, pogledajte kako su to jutra za Vas specifična. Pokušajte da sagledate ceo Vaš ritual buđenja. Šta se dešava? Šta uključi Vaše teške misli? Da li postoje različita jutra? Kakva je razlika između njih, u čemu?

Depresija ili pad raspoloženja svakako mora imati svoje dublje razloge i uzročnike, te ona sama po sebi nije problem, koliko samo ukazatelj na isti. Pokušajte da posmatrate svoj život, svakodnevicu, brige, odnose, strahove, ideje, očekivanja, način ishrane, navike, itd; kako biste negovali holistički pristup prema Vama samima, koji je nužan kod razumevanja i bivanja sa depresijom.

Srdačno,
Ognjen Vukotić

)