da li je ovo histerija? 2013-02-07T21:18:32+00:00
Forum Život PitaCategory: Napad Panike...da li je ovo histerija?
asked 7 years ago

Dobar dan,
Imam 17 godina i vec neko vreme imam fizicke manifestacije kada sam ‘ugrozena’ (u svadji,kada treba nesto javno da izlazem,kada me pitaju profesori u skoli a ja ne znam itd) u vidu izuzetno jakog i ucestalog lupanja srca,znojenja dlanova i celog tela i drhtanja istih,zatim intenzivnog crvenjenja predela od vrata do grud koje su na dodir vruce,i u nekim slucajevima jedva suzdrzavanja od placa uz podrhtavanje glasa. Da li je ovo histerija? Unapred hvala

)

2 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 7 years ago

Poštovana,

Sinptomi koje opisujete zapravo odgovaraju stanju poznatom pod nazivom napad panike ili panični poremećaj umerenog intenziteta. Osim što su neprijatna sama po sebi ova stanja nisu opasna a ne predstvljau ni retkost. Poželjno je na njima raditi korz neki oblik psihoterije. Da bi ste videli više o sinptomatologiji ovog problema kliknite na sledeći link:
http://www.psiho.slavisa.us/tekoe-s-kojima-nam-se-moete-obratiti/napad-panike-psihoterapija.html

Nikola

)

Psihoterapeut Team Staff answered 7 years ago

ja bih vise gledala u stid koji mogu pratiti svi ovi simptomi. Razmisli sta je to na sta pomislis momenat pre nego se izlozis negde? Da li npr- neci znati sve i ispascu…, ili kad me svi vide videce… Simptomi koje opisujes su nasa telesna reakcija na nasa osecanja odnosno misli. Npr i samo npr desi se da kad treba da se izlozis na sekundu pomislis- sad ce me svi videti i videce da nisam dovoljno dobra, ili da ne znam sve, a u mojoj porodici ako ne znas sve onda ne vredis nista. To se strucno zovu introjekti ili nasa uverenja koja steknemo tokom odrastanja. Ja bih te podrzala da malo istrazujes kako se osecas i sta pomislis pre nego se pojavi drhtanje, znojenje dlanva i sl. Dakle ja bih ovo zvala pojavom stida. Puno pozdrava.
Brankica

)