Cime zelim da se bavim 2020-03-09T21:37:16+00:00
Forum Život PitaCategory: QuestionsCime zelim da se bavim
Anonymous asked 1 month ago

Dobro vece. Imam 24 godine i ne znam cime zelim da se bavim. Zavrsavam fakultet koji ne volim, koji sam upisala jer su jedino taj fakultet roditelji mogli da mi finansiraju. Jer nije zahtevao nista, za razliku od drugih fakulteta. Ne zelim da Vas zamaram sa svojim detinjstvom, ukratko bilo je zaista lepo, ali nikada nisam imala podrsku ni u cemu sto sam volela i cime sam zelela da se bavim i sve to samo zato sto se placalo. Ako se placa , ne mozes, a nije da se nije moglo, to sam shvatila kasnije. Da ne duzim o tome , mislim da je to jedan od glavnih razloga zbog kojih ja ne znam cime zelim da se bavim,jer kroz zivot spoznajes sebe, ja nisam imala puno prilika to da uradim, jer sam bila sasecena na samom startu i sad su me stigle posledice. imam 24 godine, nemam posao, zavrsavam fakultet koji ne volim i ne znam cime zelim da se bavim. Nravno , onda dolazi do propratnih osecanja i stanja, blaga depresija, nezadovoljstvo, agresija u blazem obliku (cesto sam ljuta , neraspolozena, ulazim u konflikte, stvaram ih)..  Ne znam ni kako bih vam opisala sve sto osecam , bukvalno mi dodje da vristim i da udaram u neko drvo , mm ne drvo, dzak neki, dok se ne umorim do te mere da se vise ne osecam ljuto, da nemam taj kamen na srcu na grudima, taj konstantan pritisak. Hocu da prestanem da krivim okolinu, roditelje i svako zivo bice, zato sto sam neuspesna. Hocu da prestanem da imam ruzno misljenje o sebi , kako sam bezvredna i kao takva da ne trebam nikome. Znam da to nije istina, ali konstantno mi neke stvari i situacije go0vore suprotno.  Zelim da prestanem da krivim druge za svoj neuspeh, jer nisu krivi, ja sam kriva za to i jako me boli taj osecaj neverovatne ljutnje koju cuvam u sebi. Zelim da uspem , nisam glupa, bas suprotno , pametna sam, zelim da ucim , zelim da napredujem , osecam od malena da sam stvorena za neke velike stvari , ali sam u tom nekom vrtlogu i nikako da vidim put kojim treba da krenem. Radim poslove u kojima ne mogu da napredujem , pokusavam zaista da budem pozitivna, ali ne mogu kada vreme samo tece , mladost prolazi , a ja i dalje nemam resenje i dalje ne znam gde bih. Molim Vas, ako imate neki savet bilo sta, mnogo bi mi znacilo, cak i neke vezbe , bilo sta , neka to bude polazna tacka svega lepog sto zelim da ostvarim i da budem. Hvala Vam.

)

1 Answers
Nikola Krstić Staff answered 4 weeks ago

Poštovana,

Prvo, kao što je čest slučaj na ovom forumu, imam utisak da daleko precenjujete mogućnosti i vrednost ove vrste blc savetovanja. Jedino što mogu je da sa vama podelim utiske koji su se u meni rađali dok sam čitao vaš post. Prvo što mi je zapalo za oko to je da završvate fakultet i da radite, ako sam dobro razumeo, makar i povremeno, makar i poslove koje ne volite. Meni je ovo zazvučalo kao veoma znajačno. Podsetilo me je da i sam radim mnogo toga što ne volim. Recimo organizacioni poslovi su nešto što ne samo da ne volim, nego mi i ne ide od ruke. Ipak mi bude drago kada vidim neke rezultate moga rada. Drugo, da mogu da biram bez posledica, svakako bih se i psihoterapijom bavio u mnogo manjoj meri. Ne bih mogao reći da ovo što radim ne volim, ali ponekad poželim sve da napustim i pitam se da li sam promašio put. Svaki dan kucam razne tekstove, a najviše mrzim da sedim za kompjuterom, naročito kada moram da ispravljem greške u kucanju koje, usled moje disleksije i disgrafije pravim u orgomnim količinama… Hoću da kažem da posao koji se samo volimo, onaj pravi, možda i ne postoji. Stvorili smo takav svet u kome daleko najveća većina ljudi radi ono što ne voli.

Tu dolazim i do druge ideje. Ja sam recimo sa 28 godina i diplomom filozofskog fakulteta u ruci prodavao neke medaljone, na crno, na ulici. Ne mogu da kažem da sam voleo taj posao, ama imao je dobrih strana. Na primer imao sam vremena da čitam. Interesantno mi je bilo da posmatram i proučavam nepoznate ljude i da san njima stupam u razgovor. Mogao sam da radim od kad hoći i do kad hoću. Sve zajedno nije bilo loše. Mislim da sam učio. Danas bih svoj posao rado menjao za nekolko nedelja tekve ulične bleje.
Sad, kažete da želite da učite. Ja se primerno bavim psihoterapijom i psihoterapijskom edukacijom. U poslednjih par godina učio sam kako se pravi sajt. Ja i progrmiranje?! Dva sveta! Ne podnosim komputere, ama postao sam donekle vešt u tome. Učim da obrađujem fotografije u foto šopu. Učim engleski koji mi je uvak bio slaba tačka. Volim biljke i imam ih mnogo, pa pomalu učim o njima. Kada se razbolim učim o ljuskom telu. U životu sam učio filozofiju, pedagogiju, metodolgiju nastve, veštine dobrih prodavaca, vožnju, skijanje, tekvondo, jogu, dresruru pasa… Veruejm da i Vi zapravo učite kroz sve što radite. Zašto recimo ne bi ste iskoristili bes koji osećate da bi ste učili boks ili kako se udara đak, zašto ne bi ste učili o rekreativom bavljenju sportom, o ishrani, o meditaciji?

Privukla me je vaša rečenica da ste za nešto veliko. Možda vam od ideje o nečem velikom, ma kolko przna bila, promiču male stvari koje svakodnevno možete da učite, istovremeno se tražeći. Učite da se plasirate na berzi rada. Na fakulteu ste, pa pretpostvljam da ste učili da učite. Napredovati se može na hiljdu načina. Gde god se okrenete nešto vas čeka da vas nečemu uči. U takvom prstupu, verujem, možda će se otvoriti put.

Ja sam više do deset godina učio tekvondo i mnogo naučio, ijako je to sport za koji uopšte nisam talentovan. Ne moramo se baviti nečim što volimo ili za šta smo obndareni da bi učili. Možda važi upravo suprotno. Što manje volimo ili što smo manje talentovani za nešto što radimo, to su veće mogućnosti da kroz to učimo. O ljudima, o svetu, najzad i najviše o sebi.

Verujem da se pred onim ko uči put otvara, nekao sam od sebe. A učiti se bar može u svakoj aktivnosti i svakoj prilici. Ne verujem da postoji jedan jedini pravi put ili posao za nas.
Nazad učiti odnosno živeti znači i trpeti svakodnevne povrede našeg narcizma koji kaže “ja sam sam za nešto veliko”. Nema velikog. Mi smo ti koji od malog činimo veliko, možda bolje reći dostajno puta.

Srdačno,
Nikola

)