beznadezna 2018-09-22T19:56:57+00:00
admin Staff asked 10 months ago

Poštovani,

Zamolila bih Vas ako možete da mi pomognete, da me posavetujete.
Ne znam ni sama kako bih Vam opisala svoj problem, ne znam odakle da počnem i kako da Vam prenesem svoje osećaje i teskobu, veliku prazninu koju osećam. Ukratko, kad god sam nervozna, zabrinuta, uplašena,u stanju sam da pojedem jako puno hrane odjednom, iako ne osećam glad, već samo potrebu za hranom i slatkom i slanom naizmenično, ne znam kako da Vam objasnim, jako čudan osećaj.
Posle me toliko zaboli želudac, ali i dalje razmišljam šta cu posle da jedem. Kada sam srećna, a to nije bilo jako dugo, imam privatnih problema, ali kada sam srećna nemam potrebu za prejedanjem, normalni su mi obroci. Molim Vas pomozite mi.
Hvala Vam unapred.

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 10 months ago

Poštovana,

U biti većine poremećaja ishrane krije se osećaj praznine, napuštenosti, samoće ili neke druge teškoće, koja se simbčno potom ispunjava prejedanjem. Naravno, ovo je samo okvirno hipotetisanje, u Vašem slučaju, obzirom da ovaj vid savetovanja nije adekvatan za postavljanje dijagnoza.

Pozvao bih Vas da vidite kakva je to razlika u Vama kada ste srećni. Šta Vas načini srećnom? Kako je to drugačije od osećaja praznine? Šta Vas čini tužnom i praznom? Koliko dugo taj osećaj postoji?

Ukoliko ste zainteresovani da radite na sebi i potrebi za prejedanjem, psihoterapija može biti odličan način da pratite svoje procese i stanja koja Vas teraju da se ponašate na načine koji Vam ne prijaju. Ponekad problemi sa ishranom imaju veoma konfuzne i dublje procese od onih kojih smo mi svesni i rad na njima može ponekad zahtevati našu duboku i spremnu posvećenost.

Srdačno,
Ognjen Vukotić

)