Anksioznost 2019-10-01T19:57:48+00:00
Dijana asked 9 months ago

Imam 34 godine, sina od 6 godina i posao. Tehnicki gledano nemam razloga da se oseca lose, jer do pre 2 godine nisam imala ni posao ni prihode pa sam se opet drzala junaci. I ranije sam imala depresivne i anksiozna faze ali sam uspevala da ih drzim pod kontrolom. Medutim, u poslednjih nekoliko meseci kao da mi se sve vratilo kao bumerang, stalno imam osecaj lrlujanja u glavi i kao da me noge ne drze. Jednom sam cak zbog tog osecanja otiska u Hitnu pomoc, uradjena kompletna kks i sve u perfektnom stanju i tada mi je Lekar napomenuo da mozda ne bi bilo lose da odem do psihijatra(ovo me nije iznenadilo).,Otiska sam privatno kod jednog od poznatijih lekara i na prvu mi je prepisao Zoloft (o njemu sam citala ne bas prijatna iskustva) vec drugog dana povela sam da se oseca bas bas cudno. Drhtanje koje ke prevazilazi lo sve granice normalnog, unezverenost, kada sam mu to rekla odgovorio mi je da je sve to normalno i da je to moje prirodno stanje. Moram da napomenem da iako anksiozna ja sam redovno isla na posao, vodila dete u vrtic i koliko toliko imala neki, doduse jadan, društveni zivot. Cetvrtog dana na Zoloft jedva sam naterala sebe da sina spremim za vrtic i sebe za posao i n epostojr reci kojima bih mogla da vam docaram taj osecaj ludila i neprisebnosti. Peti dan je poseo na sve ostalo da mi smeta i glas mog sina i njegovi dodiri, unezverenost je rasla do te mere da bukvalno ceo dan nisam mogla da se dozovem svesti i tada sam shvatila da je u pitanju reakcija na lek. Ukratko, dobila sam infuziju da brze i efikasnije izbacim Zoloft iz organizma i zarekla se nikad vise. Uzela sam tensilen ciazo da probam. I tada sam shvatila da koji god je lek u pitanju nece izbrisati moje misli i osecanja. Ne postoji catobni stapic koji ce izbrisati osecaj lrlujanja i da je jedina ispravna stvar pravilno postavljanje i strateška borba. U analiziran sebe same shvatila sam da je kod mene najve i uzrocnik negativno osecanja, u svakom smislu ida kad god osetim negativno st. Npr da neko meni nesto nije ucinio po ne lelujanje, prvo postepeno pa se pojačava sto su misli negativni je lelujanje je cesce i jace. Takodhe kada ustanem ujutru trudim se da mislim pozitivno, ali crvic u mojoj gla i sapne,, sada ides na po o i tamo Moras da bude 8 h,, i cin stignem krene lelujanje i ne stabilnost. Mene zanima ima li meni leka bez antidepresiva i da li mi nesto preporucuje te?

)

1 Answers
Nikola Krstić Staff answered 9 months ago

Poštovana,

Nije lako držati se junački. Dakle loše ste se osećali i pre dve godine. Siguran sam da je vrlo izazovno imati malo dete, brak i raditi. Pa nije čudo da vam se junačko držanje vratilo kao bumerang. Siguran sam da ste uradili ogroman posao i da ste često birali da sebe stavite u drugi i treći plan. No to je samo pretpostavka.

Drugo, negativna osećanja, stanja, misli, ne mogu biti uzrok. Oni su posledica. Takodje nije potrebno da analizirate sebe. Niste Vi zadatak iz matematike. Potrebo je da trazite nacina da razumete sebe, onako kako bi vas razumeo dobar prijatelj, otac, terapeut.

Dalje, izgleda da svojim poslom niste zadovoljni. O odnosu sa deteom i pretpostvljam suprugom ne govorite ništa, kao da ti odnosi i obaveze koje se za njih vezuju nisu izvor velikog stresa za svakog.

Takođe medicnska terminologija možda nije naprikladnija kada ser radi o drami siksutva življenja, samospoznaji, smilsu. Ne znam da li vam ima “leka” ali sam sasvim siguran da za vas ima puta. Od vas zavisi da li ćete ga i kako trežiti. Moje iksutsvo je psihoterpija.

Srdačno,
Nikola

)