Ognjen Vukotić

Psiholog – Geštalt/TA psihoterapeut pod supervizijom – Asistent

Moja Priča

 Sati su prolazili, dok sam razmišljao: “Kako da počnem? Kako da se predstavim?”.

Pitanja često stvaraju nova pitanja, te shvatih da sam u životu mnogo češće postavljao pitanja nego što sam na njih dobijao odgovore. Dakle počinjem sa pitanjem.

“U redu”, rekoh sebi.

“Ko sam ja?”

Ponovo nije bilo odgovora, prazan beli prostor za kucanje je ćutao i gledao me isto tako praznim belim pogledom. Gledao sam u taj isti prostor svestan da mu uporno postavljam isto pitanje. Mišići su se stezali, želeo sam da počnem da zapisujem. Želim da to ide glatko i opušteno. Želim da vam se dopadnem.

Na momenat se naježih, kao u trenucima kada spoznaš najstvarniju istinu. Telo se opustilo. U meni ponovo odzvoni misao: “Želim da im se dopadnem.”

Ponavljajući to u sebi, udaljavao sam se od tog mesta, svestan da je ono daleko od mene, daleko od moje duše, daleko od mog kapaciteta. To je deo mene o kojem povremeno moram da brinem. Staro iskustvo samoće – onaj dečak koji se igrao sam u sobi kada tokom velikog dela dana niko nije bio tu.  Gledao sam u tog dečaka želeći da budem tu za njega. Dopadao mi se. Imao je interesantne igre, gledao je bizarne, interesantne crtaće; i danas bih se družio sa njim, zaštitio bih ga.

Shvatih da sam došao u kontakt sa sobom. Osetio sam razbuđenost, energija se podigla, telo je postalo poletno, a um prisutan i čist. Dozvolio sam da bude ono što jeste. Postao sam spreman da vam kažem ko sam zapravo. Postao sam spreman da ne manipulišem. Postao sam spreman da se zaista upoznamo.

Prve korake u psihoterapiji započeo sam pod mentorskom palicom psihoterapeuta Nikole Krstića, 2013. upisom paralelno na Medicinski fakultet u Beogradu i psihoterapijske edukacije u akreditovanom centru “Gestalt Studio”. Medicinski fakultet ubrzo napuštam kreirajući tako možda najvažnije iskustvo separacije, koje je, iako bolno, usred ošte osude porodice, ostavilo za sobom jedno neverovatno veliko platno po kojem sam mogao šarati svojim odlukama. Počeo sam se učiti odgovornosti.

Put me je odveo na studije Psihologije, univerziteta Singidunum, gde sam stekao potrebna klinička znanja i praksu u psihodijagnostičkom radu sa kliničkom populacijom. Naravno, paralelno sa studijom Psihologije, trajalo je i dalje moje istraživanje sebe i širenje znanja o psihoterapiji, te 2015. odlučujem da upišem edukaciju i iz Transakcione analize, pod mentorstvom Kristine Brajović Car.

Radovi su me menjali, uticali na mene. Rastao sam i padao. Bolelo je i prijalo je. Tražio sam se u novoj ulozi psihoterapeuta. Eksperimentisao sam. Svoj rad postepeno sam prilagođavao sebi, trudeći se da ono čime radim sa osobama koje sede naspram mene, budem ja, a ne sklop suvoparnog znanja i teorija koje me čine psihoterapeutom.

Postepeno smo kroz prijateljstvo i saradnju, Nikola Krstić i ja, došli u kontakt sa relacionim pristupom Geštalt psihoterapiji, vodećim i trenutno veoma cenjenim pravcem Geštalta. Rad terapeuta ove škole, uklopio se i u moju viziju i ubrzo sam počeo da prihvatam i upijam nova znanja. Ubrzo ovaj je pristup postao osnova našem centru za edukaciju – Geštalt akademija, čiji sam koosnivač, sekretar i asistent u nastavi.

Četvorogodišnje iskustvo u radu sa klijentima, obogaćeno je mojim interesovanjima sa strane za slikarstvo, film, književnost, kao i razne alternativne oblike rada na sebi. Veoma mi je važan kontakt sa drugom osobom u radu, važno mi je da osetim ono o čemu govorimo, važno mi je da stanem i da razumem. Rekao bih da me je Karl Rodžers svojom knjigom “On becoming a Person”, najviše motivisao u mojoj potrazi kao i motivaciji drugih za dubinskim odnosom.

Inspiraciju crpim sa svih strana i iz različitih izvora.

U svoje slobodne vreme bavim se digitalnim kolažiranjem i crtanjem, snimanjem, video produkcijom i možda najvažniji hobi od svih, animacijom. Kada prisustvujem oživljavanju svojih kreacija, osetim punoću življenja. Filmska umetnost je veliki deo mog života i odrastanja te je važan deo mog ličnog rasta i razvoja, kao i samoizražavnja.

Aktivno se bavim jogom, tekvondoom, aikidom i planinarenjem. Izučavam meditaciju, psihomagiju Alehandra Hodorovskog, različita stanja svesti i razne mogućnosti integrisanja umetnosti u ličnom rastu i razvoju. Smatram da je boravak i povlačenje u prirodu, nužno i lekovito za upoznavanje sebe.

Na moj rad i pristup psihoterapiji najviše su uticali Alehandro Hodorovski, Karl Rodžers i Klaudo Naranho. Sopstvenu filozofiju izgrađujem na sopstvenom iskustvu i zapisivanju, veliki sam pristalica fenomenološkog stava, pratim i treniram intuiciju kao i svoja čula, koji su mi glavni instrument u psihoterapijskom radu. U radu se fokusiram na kreiranje odnosa koji podržava promene. Sa klijentima se prepuštam na putovanje u potrazi za originalnošću, spontanošću i autentičnosti bivanja i izražavanja.

Broj telefona: 060/476-5832

E-mail: ognjen.psihoterapeuttim@gmail.com

2019-01-17T11:39:02+00:00

About the Author: