Ognjen Vukotić

Psiholog – Geštalt/TA psihoterapeut pod supervizijom – Asistent

Moja Priča

Koliko ne poznajem sebe, shvatio sam tek kada sam seo da napišem ovaj CV. Sati su prolazili, dok sam razmišljao: “Kako da počnem? Kako da se predstavim?”.

Zašto ne bih onda bio jednostavno iskren, pomislih u sebi. Na kraju to je ipak filozofija humanističkih psihoterapijskih pristupa, koja je i meni bliska.

Primetio sam da je sada već pomalo česta pojava započinjati neku biografiju sa: “Kao mali bio sam veoma znatiželjno dete.” ili “Istraživački duh pratio me je od kada znam za sebe”.

Evo, sada kada razmislim, skoro pa nema knjige motivacionog govornika, popularne psihologije ili nekoga ko je postigao nešto u životu, a da na zadnjim stranicama na kojima se nalazi biografija ne osvanu i ove rečenice. Zato Vas molim da me razumete…

Rođen sam 1994. i zaista, istraživački duh pratio me je od kada znam za sebe.

Bila to želja da sa bakom igram Mice, za koje je smatrala da su teške za mene (kasnije se ispostavilo da sam prirodni talenat), da ostajem do kasno u noć i gledam svoju bebisiterku i njeno društvo kako zadovoljno sede ispred ekrana, igrajući uglavnom horor igrice na mom Playstation-u ili jednostavna zavlačenja po napuštenim kućama, zgradama, ne bih li pronašao neku nikada otkrivenu tajnu.

Mogu slobodno reći da me je bilo svuda po malo, na čemu sam zahvalan svojim roditeljima, tetki i teči, naravno i baki, koji zaista ni jednom nisu sprečili moje malene avanture, ali jesu bili tu da budno paze na mene.

Čestim putovanja i životom u potpuno drugoj kulturi, pri odlasku kod dede u Libiju, učvršćena mi je želja za ispitivanjem nepoznatog i ljubav prema novinama, a to će se pokazati kao veoma bitno za neke odluke donešene kasnije u životu. Strpite se još malo, uskoro će krenuti profesionalni deo.

Nemirna priroda, navela me je da se otisnem u stalna traženja samog sebe i nekog mesta kojem pripadam, te sam se od detinjstva do sada oprobao u raznim sportovima, od hokeja, preko vaterpola i košarke (što posebno deluje kao šala), a potom skorije, jahanja, ronjenja, aikida i joge. Razni putevi doveli su me i do plesa, gde sam svoj duh pronašao u salsi, baćati i kizombi.

Aktivno bavljenje jogom i meditacijom i potpuno iznenadni ulazak u taj svet, u meni je probudio želju za samospoznajom, spiritualnošću, razumevanjem razlika, davanjem smisla, nedugo pre mog upoznavanja sa psihoterapijom. Čestim bivanjem u prirodi, na planini i u tišini zvuka prirode, uspeo sam da produbim razumevanje sebe i susretnem se sa sobom.

Prvobitno planirane studije Psihologije, zamenjene su upisom na Medicinski fakultet u Beogradu, ne tako davne, 2013. Iako veoma zainteresovan za medicinu kao nauku, osećao sam veoma veliki pritisak, kao da tim putem gazim preko samog sebe i sopstvene autentičnosti, te sam već na samom početku, odlučio da ipak ispratim svoj poziv i otisnem se u istraživanje psihologije, upisavši istu na Fakultetu za Medije i Komunikacije, na univerzitetu Singidunum. Već tada, moje interesovanje za spiritualnost i istočnjačku filozofiju, dovelo me je do upoznavanja sa Geštaltom, psihoterapeutskim pravcem Fridriha Perlsa, jednog od Frojdovih disidenata, koji je svoju teoriju, baziranu na psihoanalizi, obogatio raznim znanjima i tehnikama drevnih istočnjačkih filozofa.

Edukaciju za Geštalt psihoterapeuta upisao sam 2013. godine u EAGT akreditovanom Geštalt Studio edukacionom centru, kod dr. Lidije Pecotić. Svoje radno iskustvo, podržano sa jedne strane studijama psihologije, a sa druge ličnim interesovanjima, sticao sam pod supervizijom dipl. filozofa i Ma. geštalt psihoterapeuta Nikole Krstića, pod čijom budnom palicom i stičem zvanje psihoterapeut pod supervizijom.

Sa Nikolom, držim već tri godine forum na sajtu Psihoterapeut.rs na kojem nudimo kratko i besplatno psihološko/psihoterapeutsko savetovanje postavljanjem pitanja, na kojem do sada ima preko 2000 postavljenih pitanja, različitih vrsti.

Na oko 700 pitanja, odgovorio sam samostalno, od kojih je zaista svako doprinelo mom ličnom rastu i iskustvu. 2015. godine moja želja za znanjem ponovo biva gladna, te upisujem još jednu edukaciju, takođe humanističkog pravaca, ali ovoga puta iz Transakcione Analize, Erika Berna, pod supervizijom kliničkog psihologa i psihoterapeuta Kristine Brajović Car, u akreditovanoj Balkanskoj asocijaciji za Transakcionu Analizu, TAUS.

Integracija iskustava i znanja, kao i stalna kritička razmišljanja potrebna za održavanje između, iako humanističkih, ipak pomalo različitih struja psihoterapije, doprinosi tome da konstantno razvijam i isprobavam nove stilove, tražeći se sa svakim klijentom individualno u skladu sa ličnim željama, motivima i problemima. U toku svojih edukacija i studija, učestvovao sam na brojnim seminarima, radionicama i predavanjima, od kojih sam neke i sam držao. Svoj rad na sebi održavam članstvom u nekoliko grupa za lični rast i razvoj, individualnim psihoterapeutskim radom i aktivnom samospoznajom i samo-refleksijom.

Veliki sam zagovornik važnosti odnosa između klijenta i terapeuta, obzirom da je ipak suštinski kontakt nešto što zapravo obogaćuje, da ne kažem “leči”, te su relaciona TA i relacioni Geštalt, specifične struje unutar već pomenutih, na koje posebno obraćam pažnju.

Svoju širinu ne zatvaram poznavanjem znanja i učenja samo dve nabrojane škole, već i dalje, čitajući tekstove i radove drugih autora čiji su radovi doprineli mom pristupu samom sebi, klijentu i svetu oko sebe, među kojima su Alejandro Jodorowsky, Bert Helindžer, Vilhem Rajh, Mark Vidouson, Adler, Erih From, Stanislav Grof, Tomas Mur, Fridrih Niče, Geri Vejnerčak, Ričard Dokins, Džordan Piterson i mnogi drugi.

Slobodno vreme provodim uglavnom u društvu, sviranju gitare, fotografiji i snimanju, uz muziku, stripove ili filmove (veliki sam filmofil), ali i uzgajanju kombuhe, čitanju i pisanju, meditiranju, putovanjima ili osvajanju planinskih vrhova i verovali ili ne, izgradnji sajtova i učenju programiranja.

Trenutno sam na četvrtoj i završnoj godina studija psihologije i zvanično treća godina edukacija iz psihoterapije.

Broj telefona: 060/476-5832

E-mail: ognjen.psihoterapeuttim@gmail.com

2018-10-10T16:52:05+00:00

About the Author: