Napad panike 2018-10-22T17:54:28+00:00

NAPAD PANIKE

Panični poremećaj – simptomi

Napad panike, panični poremećaj, simptomi: Strah da ludimo ili umiremo, lupanje srca, znojenje dlanova, mučnina, malaksalost, nesvestica, glavni su simptomi napada panike. Javlja se preplavljujući strah da ćemo izgubiti kontrolu nad sobom i da će drugi primetiti da sa nama nešto nije u redu. Ovim se strah još više uvećava i postaje još gori. U našem telu odvija se hemijska bura.    (…)

Koliko traje napad panike – koliko traje panični poremećaj

Kao što je već bilo rečeno jedan panični napad traje između 5 i 15 minuta, ređe 30 minuta i duže. Panični napadi mogu se javljati u različitim intervalima, više puta dnevno, jednom dnevno, svakih nekolko dana, jednom nedeljno. Ukoliko se panični napadi nisu javili u intervalu od četiri napada tokom četiri nedelje (dakle u proseku jednom nedeljno) u psihijatriji se ne govori o paničnom poremećaju već o nekom drugom poremećaju sa paničnim napadima.    (…)

Šta je napad panike ili šta mi se to dešava

Zapravo, napad panike je jedna potpuno prirodna reakcija organizma na ekstremno opasnu situaciju. Zamislite da se vaš auto ugasio baš na železničkim šinama i da ste odjednom primetili kako prema vama velikom brzinom ide voz. Istog trenutka osetili biste kako je srce počelo žestoko da vam lupa, oblio bi vas znoj, naježila bi vam se kože i podigla bi vam se kosa, ostali biste bez daha i počeli bi da drhtite. Strah bi tada verovatno učinio da odmah pokušate da pobegnete odatle.    (…)

PANIKA – ANKSIOZNOST – FOBIJA

Kako reagovati u toku napada panike

Svaki napad panike, ma koliko bio jak, jednostavo sam od sebe prođe. U istoriji medicine još nije zabeležen napad panike koji nije prošao u približno uobičajnom periodu. Kao što je već rečeno napad panike je snažan, prirodni, automatski (autonomni) mehanizam.    (…)

Da li su panični napadi isto što i anksioznost?

Panika nije ništa drugo do veoma snažno izražena anksioznost. Panični poremećaj u psihijatriji spada u grupu anksioznih poremećaja. Ta grupa nosi naslov Neurotski, sa stresom povezani i somatoformni poremećaji (saznaj više).    (…)

Kako postupa lekar kada dođemo sa simptomima panike

Kada doživite napad panike potrebno je da se obratite lekaru. Vaš lekar će vas uputiti na niz pretraga koje imaju za cilj da ustanove da li je vaše srce zdravo, da li su zdravi vaši organi za disanje i da li je zdrav vaš endokrini sistem (žlezde koje u vaše telo luče hormone).    (…)

Kako nastaju fobije

Napad panike se obično javlja sam od sebe, bez nekog vidljivog ili jasnog razloga. Ponekad međutim on jeste okinut nekim okolnostima, npr. gužvom u saobraćaju, sedenjem u zagušljivoj čekaonici, vožnjom autobusom, gužvom u trgovini.    (…)

NAPAD PANIKE I PSIHOTERAPIJA

Suština paničnog poremećaja

Napad panike često se javlja u prelaznim fazama, kada se jedan period života završava i kada počinje drugi. Završetak fakuteta uz teškoće da se pronađe posao. Porođaj u taze sklopljenom braku. Bolest ili smrt bliske osobe. Preseljenje u inostranstvo. Ovo su neke od tipičnih situacija kada se može razviti panični poremećaj.    (Post u pripremi…)

Da li je napad panike opasan?

Prilikom paničnog napada rad srca je ubrzan i srce povremno može preskočiti jedan ili dva otkucaja. Ritam rada srca međutim, tokom paničnog napada potpuno je normalan, što je dokazano snimkom na EKG-u. Svaka bolest srca dovodi da nenormalnog rada srca, što se vidi pomoću EKG-a. Ako je EKG pokazao da vaše srce ima pravilan rad, možete biti potpuno sigurni da će tako ostati i tokom napada panike.    (…)

Psihoterapija paničnog poremećaja

Sandra je dobila panične napade pošto je u roku završila fakultet a zatim godina dana nije uspevala da nađe posao. Njen životni stil se promenio. Odjednom, posle toliko godina imala je mnogo slobodnog vremena sa kojim nije znala šta će. Osećala je veliku grižu saveti što ne uspeva da se zaposli kako bi pomogla svoje roditelje koji su se za nju toliko žrtvovali. O temama ljubavi nije smela ni da počne da razmišlja. Plašila ju je posmisao da je propustila svoje spremaćjući ispite.    (Post u pripremi…)

Comments are closed.