50

KRIZA SREDNJIH GODINA

Šta je kriza srednjih godina?

devojcica-600

Pojam srednje godine je veoma rastegljiv. Nekada se poistovećuje sa vremenom meno pauze kod žena ali mi ćemo ga ovde uzeti mnogo šire. Kako je dinamika savremenog načina života ogromna, već krajem tridesetih i početkom četrdesetih godina svoga života, današnji čovek počinje osećati znake velikog zamora, nezadovoljstva i zasićenosti pa pitanja o smislu života i ispunjenosti naviru na novi način.

Statistike pokazuju da ovo može biti vreme krupnih zdravstvenih problema ili velikih životnih odluka. Nekada se ovo vreme početkom srednjih godina naziva drugom mladošću jer na razne načine može biti turbulentno a izgleda da ga žene i muškarci preživljavaju na donekle drugačiji način. U svakom slučaju ovo je veoma važna životna dob jer je u srednjim godinama čovek zapravo na vrhuncu svoje zrelosti i svojih stvaralačkih snaga.

Zapravo srednje godine mogu biti veoma lep životni period. Prošli smo kroz svoja dokazivanja i mnogo toga već izgradili i uradili. U nama je već veliko životno iskustvo i znanje koje traži novu integraciju i nove kreativne kanale. Preboleli smo i otpatili svoje mladalačke iluzije i izmirili se sa životom. Ovaj članak bavi se pitanjem zašto su onda srednje godine obično tako izazovne i kako nam psihoterapija u tome može pomoći.

Život koji prolazi u služenju drugima

U velikoj meri naš život je posvećen drugima, prvenstveno našoj porodici i borbi za bolju materijalnu egzistenciju. Često nismo ni svesni do koje mere sebe stavljamo u drugi plan. U srednjim godinama ovo otkriće nam se obično ponovo pojavi kao šamar. Primećujemo prve znake starenja, a ostalo je toliko toga što nismo doživeli. Naprotiv, naši snovi o budućnosti su isparili, a na većini životnih polja smo se manje ili više razočarali. Kriza srednjih godina je vreme kada smo prestari za idealizacije i kada život vidimo ogoljeno kao nikada do tada. Do tada je život već ugušio romantiku i javio se siv i hladan.  Čak i periodi u kojima smo bili srećni sada su samo sećanje. Imamo sve manje snage i sve manje zdravlja, a vreme prolazi. Naši nervi su se istanjili u besanim noćima dok smo bdili uz krevete naše bolesne dece. Nezadovoljsvo i razdražljivost prete da nas potope. Kriza srednjih godina stoga se često javlja kroz simptome depresije i povišene anksioznosti.

Stoga na krizu srednjih godina možemo gledati kao na poziv da ponovo preispitamo svoje prioritete, poziv da više vremena, pažnje i energije posvetimo sebi, poziv da tragamo za novim kreativnim načinima da reorganizujemo polje i više se posvetimo sebi.

Šta nas je sve snašlo…

Kriza srednjih godina je vreme kada nam se život obruši na glavu kao nikada do tada. Nekadašnji polet se izgubio. Nad decom više nemamo uticaja i sami smo u svojoj zabrinutosti. Naš partner odavno nam je postao nešto kao rođak, strast se ugasila, živimo jedno pored drugog umesto jedno sa drugim. Nismo zadovoljni ni brakom ni poslom, ni socijalnim životom, ni svojim izgledom. Imamo sve više zdravstvenih problema. Umorni smo i dosta nam je svega a imamo tek četrdesetak i kusur godina. Zar je to život o kome smo budni sanjali, o kojem smo maštali u detinjstvu i mladosti kada smo bili puni ideja i vere u našu budućnost i našu misiju? – pitamo se.

Srednje godine obično su godine kada se svode prvi računi i žali se za silnim “protraćenim vremenom” i srušenim idealima iz mladosti. Kao nikada ranije čovek se suočava sa idejom da stari i da mu snaga polako opada. Ovu spoznaju obično prati nezadovoljstvo svojim životom i osećaj zatočenosti kućom, poslom i porodicom.

Kasne srednje godine su, da stvar bude još komplikovanija, uvod u menopauzu, što podrazumeva komplikovane transformacije telesne hemije što obično za posledicu ima aktiviranje psihosomatskih problema, problema sa spavanjem, sa viškom kilograma itd, što sve zajedno pojačava subjektivni osećaj ranjivosti i nezadovoljstva.

Kriza srednjih godina i psihoterapija

Srednje godine su faza u kojoj više nismo mladi a još nismo ni stari. Jedan veliki životni ciklus je završen i mnogi poslovi su obavljeni (ili pak nisu što nas čini dodatno nervoznim), a u nama je još mnogo života, stvaralačke snage i energije. Cilj psihoterapijskog rada je da se povežemo sa tom energijom i damo joj oblik. Ovo je divan proces kreiranja novog životnog smisla i restruktuiranja života. Puni smo iskustvene mudrosti, život smo upoznali veoma dobro, greške iz mladosti ostale su za nama, a ostalo je još dovoljno snage i vremena za mnogo šta. Srednje godine su konačno vreme za ono za šta nikad nismo imali vremena: vreme kada konačno sebe možemo staviti u centar svoga interesovanja i pažnje, vreme koje konačno možemo posvetiti sebi, vreme na koje smo tako dugo čekali posvećujući se drugima.

Autor: Nikola Krstić

2018-06-21T14:01:03+00:00

About the Author: