Kako prevazići anksioznost

Otkrićemo čitav niz efikasnih i jednostavnih načina da pomognemo sebi da prevaziđemo anksioznost. Iako ovi načini ne mogu da zamene čudesan i lekovit efekat rada na sebi kroz psihoterapiju, kroz doslednu primenu, oni zaista daju rezultate, veoma su značajni kao preventiva, a takođe predstavljaju značajnu pomoć i podršku sebi uz psihoterapiju.

Deset godina bavim se lečenjem anksioznosti i napada panike kroz psihoterapiju i osetio sam potrebu da svoje iskustvo i znanja podelim kako sa svima onima koji nisu u mogućnosti da sebi priušte psihoterapiju, tako i svima onima koji se kroz psihoterapiju bore sa ovim neugodnim teškoćama.

I sam sam sklon anksioznosti i mnogo sam radio na ovoj temi kako kod sebe tako i sa svojim klijentima. U tom radu shvatio sam da je prvo pravilo kod prevazilaženja anksioznosti znati da anksioznost nije moguće prevazići. Anksioznost je sastavni deo života i u ovom ili onom obliku ona se ponovo i ponovo javlja. Kada to shvatimo, kada se na neki način izmirimo sa anksioznošću smanjuje se ogromni pritisak koji sebi nabijamo misleći da je moramo iskoreniti jer ona znači da smo bolesni.

Anksioznost će, dakle, zauvek biti tu, ona je deo života i ona ima svoj smisao. Šta je onda ono što možemo postići kroz ove tehnike i metode? Mnogo toga. Prvo anksioznost jeste sastavni i neizbežni deo života dok napadi panike nisu. Moje psihoterapijsko iskustvo govori da se napadi panike mogu prevazići i želim javno da kažem da sam ponosan što sam radio sa mnogo ljudi koji su imali panični poremećaj i što smo kod svih njih uspeli da potpuno prevaziđemo napade panike kroz psihoterapiju.

Drugo, iako psihoterapija nudi mnogo više od ovih tehnika i metoda, njihova primena smanjuje snagu anksioznosti, čini da anksiozna stanja traju kraće, da se javljaju ređe, da brže i efikasnije iz njih izlazimo, smanjuje broj i intenzitet simptoma anksioznosti, pomažu nam da se suočimo sa situacijama koje kod nas posebno provociraju anksioznost i na sve te načine značajno povećavaju kvalitet života i podržavaju naš lični rast i razvoj.

Treće i možda najznačajnije, ove metode i tehnike deluju kao odlična i delotvorna preventiva u našim, stresom pritešnjenim životima. Iz svog iskustva mogu da kažem da je psihoterapijski posao veoma stresan jer ste izloženi velikim količinama patnje i frustracije. Sve ove tehnike, uz psihoterapiju (u ulozi klijenta) koristim i sam, a o njihovoj delotovornosti govorim i iz sopstvenog iskustva.

Radi lakšeg snalaženja podelili smo ove tehnike u nekoliko grupa a o svakoj ćemo napisati poseban članak.

1. Učenje i praksa povezivanja sa svojim emocijama i izražavanja emocija (saznaj više).

2. Osvešćivanje i upoznavanje dečijih a još uvek prisutnih iskustava (saznaj više).

3. Vežbe disanja (saznaj više).

4. Relaksacije i vizuelizacije.

5. Razvoj sistema podrške (saznaj više).

6. Razvoj asertivnosti i samopouzdanja (saznaj više).

7. Kontrolisano izlaganje i strateško ne izlaganje izvorima i okidačima anksioznosti.

8. Vaš kreativni prostor, negovanje umetnosti, hobija i ličnih interesovanja.

9. Fizička aktivnost i kontakt sa prirodom.

10. Promena ishrane koja pojačava anksioznost.

2018-06-12T12:02:43+00:00

About the Author: